Toen we onze klanten voor het eerst ontmoetten, waren ze in verwachting van hun eerste kind en hadden behoefte aan meer ruimte. Ze verrasten ons met een uitdagend concept. Het ombouwen van een voormalige kleine brandweerkazerne tot woonhuis geschikt voor hun gezin. Op het moment van aankoop was dit pittoreske gebouw slechts 67 m2, verdeeld over twee verdiepingen, met een kleine achtertuin van 15 m2. Hun wens was om het om te bouwen tot een woning geschikt voor met drie slaapkamers geschikt voor het hele gezin.
Goed kijkend naar het huidige gebouw en de aangrenzende bebouwing, de omgeving en lokale regelgeving, bleek er veel meer mogelijk met dit kavel dan oorspronkelijk verwacht.. We ontdekten dat de huidige hoogte van het gebouw 1,5m onder de maximaal toegestane bouwhoogte lag. Ten tweede bleek dat op het aangrenzende perceel alleen gebouwen van één verdieping toegestaan wat perspectief bood qua nieuwe zichtlijnen vanuit het pand. Tot slot mocht de helft van de achtertuin ook nog worden bebouwd. Deze informatie samengevoegd was de fundering voor de nieuwe bestemming van dit pand. . Een fris concept met als kern een volledige transformatie van het huidige pand, aangevuld met een kleine dakopbouw en een uitbouw aan de achterkant van het pand. Hiermee is het voornaamste doel bereikt van het project, het creëren van extra ruimte en een extra woonlaag. Een verbluffende 85m2 is gerealiseerd t.o.v. de organieke 67m2. De tuin tuin is verruild voor een mooi terras van 8m2, wat nog steeds rijkelijk voldoet aan de eisen van een fijne buitenplaats.
De begane grond is omgetoverd tot een open woon- en eetkamer waarin een berging en toilet praktisch zijn verwerkt onder de trap. Op de eerste verdieping zijn door een kleine opbouw i.c.m. een mezzanine een badkamer en drie slaapkamers gepositioneerd. De grootste slaapkamer is aan de tuinzijde gepositioneerd en heeft direct uitzicht op het groene dak Om dit mogelijk te maken, is de buitenmuur inclusief deur middels een uitbouw opgeschoven de tuin in. De twee kinderslaapkamers zijn aan de straatzijde geplaatst met de badkamer in het midden van de verdieping, centraal tussen alle slaapkamers. Om hoogte en ruimte te creëren voor de twee kinderkamers is een dakopbouw toegevoegd met een mooie mezzanine als slimmigheidje. Op deze manier is er per kinderkamer ruimte voor een heerlijke hoogslaper die met een knus trappetje te bereiken is. De extra hoogte heeft ook plek gemaakt voor een praktische berging boven de centraal gelegen badkamer.
Een ander belangrijk onderdeel van deze transformatie was het behouden van- en waar mogelijk toevoegen natuurlijk licht. Door ramen aan de zijgevel en dakramen toe te voegen, zijn alle kamers rijkelijk voorzien van hun portie daglicht. Cruciaal voor het nieuwe lichtplan waren de erker in de badkamer en de lichtstraat boven de trap. Zonder die twee elementen zouden de binnenruimtes van het huis donker en somber zijn. Nu kan daglicht het gebouw alle ruimtes bereiken, waarbij zelfs de lange- uitgebreide begane grond van natuurlijk voorzien wordt.
Sfeerbepalend voor elk concept is de kleur- en materiaalkeuze. We wilden dat de oorspronkelijke vorm van het gebouw intact zou blijven. Om een mooi en passend contrast te creëren tussen de bestaande bouw een de nieuwe elementen hebben we gekozen voor materialen met een modern sfeervol karakter. Beide uitbouwen zijn bedekt met shou sugi ban hout in een donkere antraciet tint. Met de keuze voor verbrand hout werd de voormalige functie van het gebouw in ere gehouden de brandweerkazerne. Het implementeren van een brandtechniek was een subtiele knipoog en verwijzing hiernaar en tevens de finishing touch van deze transformatie met dubbele uitbouw van een voormalige kleine brandweerkazerne.